ILISU PROF. DR. VEYSEL EROĞLU BARAJI TAM KAPASİTE ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLADI / ANADOLU AJANSI | 25.12.2020

Türkiye’nin en büyük 4’üncü hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı, tam kapasite ile enerji üretimine başladı.

24 milyon metreküp dolgu hacmi ile Atatürk Barajı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük barajı olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nda 6’ıncı türbini de devreye alındı.

Barajın ilk tribünü 19 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı programda devreye alınmıştı. Geçen 7 ay zarfında 6’ncı tribünün de devreye alınmasıyla baraj tam kapasite ile enerji üretimine başladı.

DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Türkiye’nin vizyon projelerinden olan Ilısu Projesi Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde olup 135 metre yüksekliğe ve 10,6 milyar metreküp göl hacmine sahip olduğunu söyledi.

Barajın GAP’ın iki ayağından birini oluşturan kilit proje konumunda olduğunu vurgulayan Kösalı, toplam 6 üniteden oluşan barajın yılda üreteceği 4 milyar 120 milyon kWh enerji ile Türkiye ekonomisine yılda 2,8 Milyar Lira katkı sağlayacağını aktardı.